Yüz kızarması ya da kızarıklığı aniden ortaya çıkarak kısa sürede kayboluyorsa problem oluşturmayabilir. Fakat sürekli meydana gelen ve uzun süre geçmeyen yüz kızarması kişilerin sosyal ve iş hayatlarında sıkıntı yaratabilmektedir. 

Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur. Bazı hastalarda aşırı terleme (hiperhidrozis) ile bağlantılı olarak yüzde kızarma gelişebilir, ancak çoğu zaman bu durum izole bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.

Şiddetli yüz kızarması yaşayan kişiler, topluluk önünde konuşma veya iş görüşmeleri gibi stresli durumlarda yalnızca yüzde değil, aynı zamanda boyunda ve göğsün üst kısmında da meydana gelen kızarıklıklardan şikayet eder. Genellikle hiçbir uyarı vermeden hızla ortaya çıkar ve kişide ciddi sosyal kaygı ve kaçınma davranışına neden olur.

Herkes zaman zaman yüzlerinde kızarma yaşayabilir ve kronik yüz kızarmasının fiziksel ve psikolojik etkilerini küçümsemek başkaları için kolay olabilir, ancak şiddetli yüz kızarması bundan oldukça farklıdır. Yüz kızarması küçük bir mesele değildir. Tedavi edilmezse yüz kızarması onur kırıcı olabilir ve insanları iş, aile ve sosyal konular dahil hayatın her alanında sınırlayabilir. Şiddetli yüz kızarması yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa, endoskopik torakal sempatektomi (ETS) ameliyatı da dahil olmak üzere tedavi seçeneklerini tartışmak için bir doktora görünmeniz önemlidir.

Ayırıcı tanı

Menopoz (sıcak basması) veya belirli cilt bozuklukları (örneğin, rozasea) şiddetli yüz kızarmasına neden olabilir. Kızarıklığın teşhis edilmemiş bir tıbbi sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için doktorunuzu görmeniz önemlidir.

İlaç Tedavisi

Yüz kızarması şikayeti ile doktora başvurduğunuzda sonuçların tatmin edici olup olmadığını görmek için ETS ameliyatından önce ilaç tedavisi önerilebilir. Yüz kızarmasının tedavisinde vücudun sempatik tepkisini azaltmak için beta blokerler de dahil olmak üzere bir takım ilaçlar kullanılabilir. Bazı hastalarda anti-anksiyete ilaçları, kızarıklığı tetikleyebilecek stres tepkilerini azaltmada etkili olabilir. Sonuçlar hastadan hastaya değişse de, çoğu zaman şiddetli yüz kızarması için ilaç tedavileri etkisiz kalmaktadır veya tatmin edici sonuçlar vermemektedir.

Botoks Enjeksiyonu

Yüz derisine yapılan botoks enjeksiyonları, ciltte kızarmaya neden olan sinirleri geçici olarak felç edecektir. Etkileri altı aya kadar sürebilir.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi kırmızı görünüme katkıda bulunan küçük yüzeyel kan damarlarını ortadan kaldırarak kızarıklığının tedavisine yardımcı olur.

Lazer tedavisinin olası komplikasyonları şunlardır:

  • Bir veya 2 saat içinde geçen kızarıklık ve şişlik
  • 1 ila 3 gün içinde azalan morarma veya purpura
  • 2 ila 5 gün içinde azalan kabarcıklar
  • 2 ila 4 hafta sonra ortaya çıkan ve yavaş yavaş kaybolan artan pigmentasyon

İşinin ehli uzmanlar tarafından yapıldığında, lazer tedavisi genellikle sadece hafif rahatsızlık verir ve purpura, kabarcık ve yara izi oluşumu nadirdir.

Yüz Kızarmasının Cerrahi Tedavisi (ETS Ameliyatı)

Endoskopik torakal sempatektomi (ETS), koltuk altı terlemesi (aksiller hiperhidrozis), avuç içi terlemesi (palmar hiperhidrozis) ve aşırı yüz terlemesi ve kızarması dahil olmak üzere farklı hiperhidrozis türlerini tedavi edebilen minimal invaziv bir prosedürdür.

Kanıtlar ETS ameliyatının yaşam kalitesini iyileştirdiğini ortaya koymaktadır. Yüz kızarması için tedavi oranı %90 civarındadır.

Ameliyat genel anestezi altında koltuk altına yerleştirilen ve içinden tüm göğsün ve sempatik sinirin görüntülenmesini sağlayan küçük bir kamera ve diğer aletleri yerleştirdiğimiz tek bir mikroskobik kesi (0.5 cm) ile yapılır. İkinci kaburganın üst kısmı seviyesinde sempatik sinir klipslenir ya da kesilir.

Bu ameliyatın olası komplikasyonları şunları içerir:

  • Ameliyatın riskleri – anesteziye karşı alerjik reaksiyon, kanama ve enfeksiyon dahil
  • Sinir hasarının neden olduğu göz kapağında düşme (Horner sendromu)
  • Vücudun bacak ve göğüs gibi diğer bölgelerinin yoğun terlemesi anlamına gelen refleks terleme
  • Kuru eller.
Tedavi öncesi
Tedavi sonrası

Detaylı bilgi için Aşırı Terleme – ETS Ameliyatı

Diğer Tedavi Seçenekleri

İstemsiz kızarma sosyal fobisi olan kişilerde yaygındır. Çoğu durumda, bu bozukluklar bilişsel davranış terapisine (nefes alma teknikleri ve korkularla yüzleşme) (bir profesyonelin rehberliğinde) iyi yanıt verir.