Pektus Ekskavatum Nedir?
Pektus ekskavatum, göğüs kafesinin içe doğru büyüdüğü ve göğüs duvarında gözle görülür ve bazen ciddi bir çöküklüğe neden olduğu anormal göğüs kafesi gelişimidir. “Kunduracı göğsü” olarak da bilinen pektus ekskavatum, Nuss ameliyatı adı verilen kapalı cerrahi teknik ile düzeltilebilir.
Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, kaburgaların kıkırdak kısmının anormal büyümesi söz konusudur. Aşırı büyüyen kıkırdak kısımlar göğüs kemiğinin (sternum) arkaya doğru çökmesine neden olur.
Nuss Ameliyatı Nedir?
Nuss ameliyatı, pektus ekskavatumun düzeltilmesi için kullanılan, kapalı olarak kamera eşliğinde yapılan minimal invaziv ameliyat tekniğidir. Bu göğüs sorununa sahip kişiler daha büyük bir kesi ile yapılan açık onarım yerine Nuss ameliyatını tercih ederek, daha kısa ameliyat süresi, estetik küçük ameliyat kesisi, daha kısa hastanede kalış süresi ve ameliyat sonrası yüksek hasta konforu gibi avantajlara sahip olurlar.
Ameliyat tekniği:
Sağ tarafta koltuk altı çizgisinde yapılan küçük bir kesiyle kamera göğüs boşluğuna yerleştirilir. Göğsün her iki tarafında 2 şer santimlik iki küçük kesi yapılır. Göğüs kemiğinin altına hastanın göğüs şekline uygun olacak şekilde dışarıda şekil verilmiş olan kavisli bir çelik çubuk ( metal bar) yerleştirilir. Daha sonra özel döndürücü alet sayesinde metal bar göğüs boşluğu içinde göğüs kemiğini itecek şekilde 180 derece çevirilir.
Genellikle tek tarafa yerleştirilen sabitleyici metal parça içinden geçirilip göğüs duvarına tespit edilir. Metal bar 2-3 yıl yerinde bırakılır ve daha sonra belirlenen süre sonunda genel anestezi altında çıkartılır.
Ameliyat için En İyi Yaş Aralığı Nedir?
Ameliyat için ideal yaş aralığı 12 ila 16 yaş arasındadır. Yaş ilerledikçe göğüs kafesinin esnekliği azalsada üst yaş sınırı yoktur ve yetişkinlerde ameliyat olabilirler.
Nuss Ameliyatı Neden Yapılır?
Nuss ameliyatı göğüsteki çukur görüntünün düzeltilmesini ve daha iyi görünmesini sağlar. Vücuda yerleştirilen bar göğsünüzü düzleştirmek için göğüs kemiğinizi öne doğru iter. Bar yerindeyken göğüs kemiğinizin doğru şekilde büyümesine yardımcı olur. Bu prosedür kalbinizin veya akciğerlerinizin ameliyattan önce olduğundan daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Nuss ameliyatı şu konularda yardımcı olabilir:
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Çok uzun süre egzersiz yapamamak
Ameliyatta Kullanılan Bar Ne Kadar Süre İçeride Kalır?
Hastanın yaşına, göğüs kafesinin esnekliği ve deformitenin durumuna göre kullanılan metal barlar 2-3 yıl içeride bırakılır. Süre sonunda genel anestezi altında yapılan ve 15-20 dakika süren ilave bir ameliyat ile bar çıkarılır. Genellikle hasta ameliyat gününün akşamı ya da ertesi gün taburcu edilir.
Nuss Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hastanın yaşı, kullanılan bar sayısı, deformitenin derinliği ve genişliğine bağlı olarak ameliyat 20-45 dakika arası sürmektedir.
Nuss Ameliyatı Olduğumda Ağrılarım Olur mu?
Nuss ameliyatı sonrası ağrı beklenen bir durumdur. Çocuğunuz hastanedeyken ve eve gittikten sonraki iki hafta boyunca ağrılarının giderilmesi için ilaç kullanabilir. Bunlardan bazıları güçlü reçeteli ilaçlar olabilir.
Nuss Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Bu ameliyatı uygulayan çoğu çocuk ameliyattan hemen sonra görülebilen normal bir göğüs şekline sahip olur. Nuss prosedüründen sonra çoğu insan daha iyi nefes alabilir ve egzersiz yapabilir.
Diğer avantajlar şunlardır:
- Düşük komplikasyon oranları
- Göğüs kemiğinin tekrar çökme riski düşüktür
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Nuss prosedürünün riskleri şunlardır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Ağrı
- Barın yerinden oynaması
Ameliyat Sonrası Süreç Nedir?
Hastalar ameliyat sonrası ortalama 4-5 gün hastanede kalırlar. Bu süreçte oluşabilecek ağrıların giderilmesi dışında herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Ameliyat sonrası ilk gün hastanın yatakta oturması, derin nefes alması, kısa mesafe de olsa koridorda yürümesi istenir. Hastanın gün geçtikçe yavaş yavaş arttırabileceği bu temel egzersiz iyileşmesine yardımcı olur.
Nuss ameliyatı minimal invaziv bir işlem olsa da ameliyat sonrası ağrı kesici ve dinlenmeye ihtiyaç duyulur. Tam olarak okula ve işe dönme süresi 3-4 haftayı bulabilir. Çocuğunuzun ameliyattan önce yaptığı tüm aktivitelere dönmesi 3-6 ay sürecektir. Ancak çoğu insan normal aktivitelerine (ağır kaldırma ve temas sporları hariç) çok daha erken döner.
Ameliyat sonrası ilk 6 hafta şunlar yapılmalıdır:
- Tüm nefes egzersizlerini yapın (enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur)
- Doktorunuzun önerdiği şekilde yürüyün veya diğer hafif egzersizleri yapın
- Koşmak da dahil olmak üzere yorucu aktivitelerden kaçının
Çocuğunuz göğüs yaralanmasına neden olabilecek sporlarda (futbol gibi) cerrah uygun olduğunu söyleyene kadar oynamamalıdır.
Çocuğum Ne Zaman Okula Dönebilir?
Nuss ameliyatı olan çoğu çocuk ameliyattan sonraki 3-4 hafta içinde okula dönebilir.
Başka Ne Bilmeliyim?
Pektus karinatum veya pektus ekskavatum’lu çocuklar görünüşleri konusunda kendilerini bilinçli hissederler. Nuss ameliyatı göğsün görünüşünü iyileştirebilir ve çocuğun özgüvenine yardımcı olabilir. İyileşme süresi zor olsa da çoğu çocuk sonuçlardan memnundur.
Ayrıca bakınız Kunduracı Göğsü (Pektus Ekskavatum)