Torasik outlet (çıkış) sendromu, ya da kısaca TOS, kola giden kan damarları veya sinirlerin köprücük kemiği ile birinci kaburga arasındaki boşlukta sıkışması sonucu ortaya çıkan durumdur. Kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülmektedir. Toplumda gürülme sıklığı yaklaşık %1-2 dir. Torasik çıkış sendromu her yaşta görülebilir. Özellikle yüzme, tenis, voleybol gibi kol ve omuz hareketlerinin tekrarlanmasını gerektiren sporcularda…
Devamını OkuNuss ameliyatı, pektus ekskavatumun (kunduracı göğsü) düzeltilmesi için kullanılan, kapalı olarak kamera eşliğinde yapılan minimal invaziv ameliyat tekniğidir. Bu göğüs sorununa sahip kişiler daha büyük bir kesi ile yapılan açık onarım yerine Nuss ameliyatını tercih ederek, daha kısa ameliyat süresi, estetik küçük ameliyat kesisi, daha kısa hastanede kalış süresi ve ameliyat sonrası yüksek hasta konforu gibi avantajlara sahip olurlar…
Devamını OkuSternoklavikuler eklem omzu tamamlayan dört eklemden biridir. Eklem boyun tabanında köprücük kemiğinin (klavikula) göğüs kemiği (sternum) ile birleştiği noktada bulunur. Yaygın olmasa da sternoklaviküler eklem ile ilgili sorunlar yaralanma ve diğer eklem bozukluklarından kaynaklanabilir.
Omuz bölgesinde yer alan tüm çıkıklarının sadece %3 ‘ünü oluşturur. Az görülmesinin sebebi ligament adı verilen bir dizi güçlü doku bandı ve eklemi…
Yakın zamanda yapılan tetkiklerde akciğerlerinizde bir nodül tespit edildiyse muhtemelen endişelisiniz ve muhtemelen sorularınız var. Nodül akciğer tümörü müdür? Akciğer kanseri olabileceğiniz anlamına mı geliyor? Bu haber çok fazla endişe yaratabilir. Doktorunuz size nodülün muhtemelen kanserli olmadığını söylese bile, büyük olasılıkla size nodülün birkaç ayda bir takip taramalarıyla tekrar kontrol…
Devamını OkuErken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde (KHDAK) tümörün cerrahi olarak çıkarılması hastalığın iyileştirilmesindeki en başarılı sonuçları sunmaktadır. Bu yüz güldürücü sonuçlara rağmen akciğer kanseri ameliyatı ciddi sonuçları olabilen karmaşık bir işlemdir. Bu nedenle ameliyatın akciğer kanserleri üzerinde çok fazla deneyime sahip bir cerrah tarafından yapılması önemlidir. Akciğer kanseri ameliyatı ile tümörün çıkarılması, kanser sınırlı olduğunda ve yayılma olasılığı düşük…
Devamını OkuGöğüs kemiğinin altında göğüs kafesinin üst kısmında yer alan küçük bir organ olan timus, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Timoma ve timik karsinom, timusun dış yüzeyini kaplayan hücrelerde oluşabilen iki kanser türüdür. Timoma, myastenia gravis ve diğer otoimmün hastalıklarla bağlantılı olabilir. Timoma ve timik karsinomun belirti ve semptomları arasında öksürük ve göğüs ağrısı yer alır. Timoma ve timik karsinom genellikle ameliyat sırasında teşhis edilir, evrelendirilir ve tedavi edilir…
Devamını OkuTerleme vücudun aşırı ısıyı serbest bırakma ve vücudu soğutma konusundaki doğal mekanizmasıdır. Bununla birlikte, nüfusun yaklaşık yüzde birinde vücudun bazı bölümleri (eller, ayaklar, yüz ve koltuk altı gibi) bolca terler. Bu kişilerin çoğunda şikayetler başlangıçta sosyal yaşamlarını çok fazla kısıtlamayacak şekilde hafif/orta şiddettedir. Hiperhidrozis olarak bilinen bu aşırı terleme durumunda ortam sıcaklığına bakmaksızın el ve ayak ayaları, bileklere kadar…
Devamını OkuEvre 4 akciğer kanserinin prognozu, tümörün boyutu ve yeri gibi bir dizi faktörlere bağlıdır. Birçok kişi hastalık daha sonraki aşamalara gelene kadar akciğer kanseri olduğunu bilmemektedir. 4. evrede kanserli hücreler kanserin başlangıçta geliştiği akciğerin ötesine yayılırlar. Bu nedenle geç evre akciğer kanserinin tedavisi zor olabilir. Şu anda küratif bir tedavisi yoktur, ancak bazı tedaviler ömrü uzatabilir. Bu tedavilerin yan etkileri sonunda faydalarından …
Devamını OkuDiyafram felci ve yüksekliği nadir görülen klinik durumlardır. Diyafram yüksekliği nefes darlığının klinik değerlendirmesi sırasında veya tesadüfen saptanabilen, sıklıkla solda olan ve kolay tanı konulabilen bir klinik tablodur. Diyafram yüksekliği (evetrasyonu) ise göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın, gerginliğinin azalarak olması gerekenden daha yukarıya doğru bombeleşmesi ve yükselmesi olarak ifade edilebilir…
Devamını OkuMyastenia gravis (MG) kasları ve onları kontrol eden sinirleri etkileyen nöromüsküler bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminde görülen bir bozukluğa bağlı olarak, vücudun kendi kas hücrelerini tehdit olarak algılaması nedeniyle sinir hücreleri ile kas hücreleri arasındaki iletişim bozulmaktadır.
Normal şartlarda bağışıklık sistemi, vücuda dışarıdan giren zararlı mikroorganizmaları tanıyarak yok etme görevini üstlenir. Bağışıklık sisteminin…