Genel Bakış

Güvercin göğsü olarak da bilinen pektus karinatum, göğüs kemiği ve kaburgaların dışa doğru anormal büyüdüğü göğüs duvarının şekil bozukluğudur. En yaygın ikinci göğüs deformitesidir. 1500 çocuktan yaklaşık 1’inde ve erkeklerde daha sık görülür. Genellikle asimetriktir ve göğsün bir tarafı diğerinden daha fazla etkilenir. Ayrıca bazı çocukların göğsünün bir tarafında pektus karinatum ve diğer tarafında pektus ekskavatum adı verilen bir girinti vardır. Pektus karinatum, özellikle çocuk ergenliğe ulaştığında dahada belirginleşir. Pektus karinatumlu çocukların yaklaşık yüzde 15’inde skolyoz görülmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Pektus karinatumlu çocukların tipik olarak dışa dönük “güvercin göğsü” görünümü dışında belirgin bir fiziksel semptomu yoktur. Bazı hastalarda tipik göğüs ağrısı olabilir. Göğüs ağrısı ve hassasiyet genellikle yüzüstü pozisyonda yatarken görülür. Pektus karinatum ile ilişkili daha yaygın sorunlardan biri vücut imajı sorunlarıdır. Çocuklar genellikle göğüslerinin görünümünden utanırlar ve bu nedenlerle aktivitelerden veya sosyal etkileşimlerden kaçınabilirler.

Pektus karinatum’un akciğer veya kalp fonksiyonlarında bir azalmaya yol açtığına dair bariz bir ilişki tam olarak tespit edilememiştir. Bununla birlikte, bazı pektus karinatumlu hastalar normal göğüs duvarı hareketinin mekaniğini değiştirebilen ve eforla nefes darlığı yapabilen ‘fıçı göğüsü’ şekline sahip olma eğilimindedir. Pektus ekskavatumun aksine pektus karinatumda kalbin konumu etkilenmez, ancak güvercin göğsü olan hastalarda daha yüksek mitral kapak prolapsusu (sızdıran kalp kapağı) sıklığı bildirilmektedir.

Teşhis

Pektus karinatum görsel bir değerlendirme ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Doktorun genellikle çocuğunuzun göğsüne bakması yeterlidir. Radyolojik değerlendirme pektus karinatumun ciddiyetinin değerlendirilmesine ve omurganın skolyozu gibi diğer ilişkili sorunların belirlenmesine yardımcı olabilir. En yararlı radyolojik test, pektus karinatumun özellikle ciddiyetinin daha hassas bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyan ve cerrahi düzeltme düşünülen hastalarda cerrahinin planlanmasına yardımcı olabilecek olan göğüs tomografisidir (Toraks BT).

Doktorunuzun önerebileceği diğer testler şunlardır:

Elektrokardiyogram (EKG): Kalbinin elektriksel aktivitesini kaydeden, anormal ritimleri gösteren ve kalp kası stresini tespit eden bir testtir.

Ekokardiyogram (EKO): Ses dalgalarını kullanarak kalbin yapısını ve işlevini değerlendiren, kalp ve kalp kapakçıklarının hareketli bir resmini üreten bir testtir.

Solunum Fonksiyon Testi (SFT): Akciğer kapasitesini değerlendirmek için yapılan bir testtir.

Kan testi: Marfan sendromu ve Noonan sendromu gibi genetik nedenleri ekarte etmek için kan testi istenebilir.

Pektus Karinatum Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif güvercin göğsü vakaları tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Tedavi önerildiğinde, genellikle kozmetik nedenlerle veya benlik saygısı ve yaşam kalitesini iyileştirmek içindir. Daha belirgin vakalar için genellikle korse önerilir. Korse tedavisiyle yeterli düzelme sağlanamayan ya da daha şiddetli vakalarda cerrahi tedavi tercih edilir.

Pektus Korsesi (Ortez) ile Tedavi

Korse göğüsleri hala esnek olan hafif ve orta derecede deformiteye sahip genç ve küçük çocukların tedavisinde kullanılabilir. Göğüs kemikleri tamamen oluştuktan sonra, korse tedavisi çok daha az etkili hale gelir. Bu durumda veya çocuğunuz korse programını takip edemiyor veya istemiyorsa doktorunuz tarafından cerrahi bir işlem önerilebilir. Korse tedavisinde hastanın beden ölçülerine ve çıkıntının şekline göre korse üretilir. Çocuğunuz büyüdükçe periyodik olarak ayarlanması gerekebilir. Korse, diş tellerinin dişleri yeniden hizalaması gibi, çıkıntılı göğüs kemiğine ve kıkırdağa baskı uygulayarak göğüs duvarını kademeli olarak yeniden şekillendirir.

Çocuğunuzun korseyi evde ve gece uyurken takması gerekecektir. Düzeltme süreci genellikle yaklaşık bir yıl sürer. Sürecin uzunluğunun, çocuğunuzun korseyi ne kadar süreyle ve ne kadar tutarlı bir şekilde taktığıyla doğrudan ilişkili olduğunu hatırlamak önemlidir.

Detaylı bilgi için Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü) Ameliyatsız Çözüm

Pektus Karinatumunu Düzeltmek için Cerrahi Prosedür Nedir?

Cerrahi tedavide sternumkondroplasti (açık ameliyat) veya kapalı bir yöntem olan Abramson tekniği deformitenin düzeltilmesinde kullanılan en iyi seçeneklerdir.

Ravitch Prosedürü (Açık Cerrahi):

Ravitch prosedürü, anormal kıkırdağın çıkarılmasını ve göğüs kemiğinin göğüs içinde normal bir konuma yerleştirilmesini içeren cerrahi bir operasyondur. Bu açık cerrahi yaklaşımda cerrah göğüs duvarında bir kesi yapar, kaburgalar ve göğüs kafesi arasındaki kıkırdağı çıkarır, ardından serbest kalan göğüs kemiğini yeniden şekillendirir ve yeniden konumlandırır. Bazı durumlarda, cerrahın doğru bir şekilde yeniden konumlandırabilmesi için göğüs kemiğinin kırılması gerekebilir. Bazı hastalarda göğsün içine geçici olarak yerleştirilmiş ve kaburgalara bağlanmış metal bir göğüs çubuğuna ihtiyaç duyulabilir.

Abramson Prosedürü (Kapalı Cerrahi):

Pektus karinatumun cerrahi tedavisinde kapalı olarak gerçekleştirilen Abramson tekniği, pektus ekskavatumun tedavisinde kullanılan NUSS tekniğinin modifiye edilmiş bir şeklidir. Burada fark, ameliyatta kullanılan metal barın göğüs kemiğindeki (sternum) çıkıntıyı içe doğru bastırarak düzeltmesidir. NUSS prosedürü ile benzer şekilde, göğsün her iki tarafından yapılan küçük insizyonlardan (kesi) nikel-krom karışımı çelik bir bar (alerjisi olan hastalar için titanyum bar) kapalı olarak göğüs kaslarının altına ve göğüs kafesinin üzerine yerleştirilir. Göğüs çıkıntısı normal anatomik pozisyonuna gelecek şekilde bastırılır ve bar özel stabilizatörlerle kaburgalara sabitlenir. 2-4 yıl kadar yerinde tutulan bu bar ve stabilizörler, göğüs kemiği ve kıkırdakların doğru pozisyonda sertleşmesi sağlandıktan sonra ikinci bir cerrahi işlem ile çıkarılır.