Çoğumuz için nefes almak, çok az düşünmeyi veya hiç düşünmeyi gerektirmeyen bir reflekstir. Nefes almak günde 17.000 ila 30.000 kez otomatik olarak yaptığımız bir şeydir. Ancak bu basit hareket göğüs boşluğunu ve karın içi organları ayıran kubbe benzeri bir kas olan diyaframa bağlıdır. Nefes aldığınızda bu kas kasılır ve aşağı doğru hareket eder, akciğerlerin etrafındaki alanı arttırır ve şişmeleri için daha fazla alan bırakır.

Diyafram bozulduğunda veya felç olduğunda nefes almak zorlaşır. Hatta ağır hastalar, karbondioksiti vücuttan uzaklaştıran ve oksijeni temin eden bir makine olan ventilatöre bağlı olarak nefes almak zorunda kalabilir. İki taraflı diyafram felci olan hastaların akciğer kapasitelerinde yüzde 70-80 oranında bir azalma olabilirken, tek taraflı diyafram felci olanlarda yüzde 50 oranında bir azalma olabilir.

                      

Yukarıdaki Toraks Bilgisayarlı Tomografide (BT) ok ile işaretlenen sol diyafram normalden yüksek pozisyonda izlenmektedir.

Tedavi ettiğimiz diyafram hastalıklarından bazıları; Diyafram felci, Morgagni fıtığı ve Bochdalek fıtığı gibi doğumsal diyafram fıtıkları veya travmatik fıtıklardır.

Tek Port VATS Diyafram Plikasyonu

Diyafram evantrasyonu nefes darlığının klinik değerlendirmesi sırasında veya tesadüfen saptanabilen diyaframın aşırı yükselmesi ile karakterize nadir patolojilerdir. Doğuştan veya edinsel olarak sonradan ortaya çıkabilir. Edinilmiş evantrasyon tipik olarak frenik sinir yaralanmasından kaynaklanır ve sarkık, atrofik bir diyaframa yol açar. 

Tek taraflı diyafram felcinde artan karın basıncı diyaframı yukarı doğru iterek akciğer hacminin azalmasına ve öne eğilme veya sırt üstü yatış pozisyonlarında nefes darlığına neden olur. Semptomlar şiddetli ise tedavi diyaframı tam inspirasyon pozisyonuna döndüren ve göğüs duvarı stabilitesinin korunmasına yardımcı olan diyafram plikasyonudur. Plikasyon, açık bir kesi ile yapılabileceği gibi, video yardımlı bir yaklaşımla minimal invaziv olarak da yapılabilir. Kliniğimizde diyafram eventrasyonu Tek port VATS yöntemi ile 2-3 cm tek bir kesiden kapalı olarak gerçekleştirilmektedir.

Video: Tek port VATS yöntemi ile diyafram plikasyonu

Diyafram Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Hastanın yaşına, genel durumuna, ilave hastalık olup olmamasına göre cerrahi risk değişiklik gösterir. Genellikle diyafram ameliyatı düşük komplikasyon oranına sahiptir. Ancak, kanama, enfeksiyon ve fıtıklaşmanın tekrar etmesi gibi nadir durumlar ortaya çıkabilir.

Ameliyat Sonrası Yatış Süresi Kaç Gündür?

Ameliyat sonrası hasta genellikle bir veya iki gün içinde evine dönebilir. Hasta taburcu olurken ağrı kesici ilaç verilir ve yaklaşık bir ay boyunca ağır kaldırma ve fiziksel aktiviteyi sınırlaması istenir.

Aktivite

Taburculuk sonrası hastalara yaklaşık bir hafta boyunca günde en az üç kez yürümeleri, solunum egzersizlerine devam etmeleri ve günde en az 6 saat dik pozisyonda oturmaları önerilmektedir. Hasta narkotik ağrı kesici kullanmadığı sürece araç kullanmasında sakınca yoktur.

Ayrıca bakınız Diyafram Felci (Paralizisi) ve Diyafram Yüksekliği (Eventrasyonu)