Milyonlarca insan lipomlarla birlikte yaşamaktadır. Can sıkıcı ve çirkin olabilsede genellikle sorunlara neden olmazlar. Çoğu lipomun tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak bir lipom ağrıya neden oluyorsa veya boyutu veya konumu hakkında endişeleriniz varsa doktorunuza başvurun. Genellikle doktorunuz ayakta tedavi prosedürü sırasında lipomları çıkarabilir, bu da muhtemelen aynı gün eve gideceğiniz anlamına gelir. Lipomlar çıkarıldıktan sonra nadiren tekrar büyürler.

Lipom (Yağ Bezesi) Nedir?

Lipom, cildin hemen altında vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir.  yuvarlak veya oval şekilli olup dokunduğunuzda kolayca hareket eder ve genellikle ağrıya neden olmaz. Lipom vücudun herhangi bir yerinde görünebilir, ancak en yaygın olarak sırt, gövde, kol, omuz ve boyunda görülür.

Lipomlar iyi huylu yumuşak doku tümörleridir. Yavaş büyürler ve kanser değildirler. Çoğu lipomun tedaviye ihtiyacı yoktur. Bir lipom sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuz genellikle onu servis yatışı gerektirmeden çıkarabilir.

Lipomlar Ne Kadar Yaygındır?

Lipomlar çok yaygındır. Her 1000 kişiden yaklaşık 1’inde lipom vardır. Lipomlar en sık 40 ila 60 yaşları arasında görülür, ancak her yaşta gelişebilirler. Doğumda bile mevcut olabilirler. Lipomlar her cinsiyetten insanı etkiler, ancak kadınlarda biraz daha sık görülür.

Belirtileri Nelerdir?

Lipomlar genellikle ağrılı değildir, ancak bir sinire baskı yaparlarsa veya bir eklem yakınında gelişirlerse rahatsızlık verebilirler. Lipomu olan birçok kişi genellikle herhangi bir semptom fark etmez.

Lipomlar genellikle:

  • Kapsüllü: Etraflarını saran dokulara yayılmazlar.
  • Ağrısız: Ancak bazı lipomlar bulundukları yere, boyutlarına ve kan damarlarının olup olmamasına bağlı olarak ağrı ve rahatsızlığa neden olurlar.
  • Yuvarlak veya oval şekilli: Genellikle simetriktir.
  • Hareket ettirilebilir: Cildin yüzeyinin hemen altına otururlar ve onlara dokunduğunuzda hareket ederler.
  • Çapı 5 cm’den küçük: Bazı durumlarda lipomlar 15 cm’den daha büyük olabilir.

Lipomlar Nerede Görülür?

Lipomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Nadiren lipomlar kaslarda, iç organlarda veya beyinde görülür. Birden fazla lipom büyüyebilmesine rağmen, lipomu olan kişilerin çoğunda yalnızca bir tane bulunur. Çoğu lipom, cildin hemen altında şu bölgelerde gelişir:

  • Kol veya bacak
  • Sırt
  • Boyun
  • Omuz
  • Gövde
  • Alın

Lipom Neden Olur?

Lipomların büyümesine neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Genellikle kalıtsaldır. Ailenizde bir lipom varsa, lipom görülme olasılığınız daha yüksektir.

Bazı durumlar vücutta çok sayıda lipomun oluşmasına neden olabilir. Lipoma neden olan koşullar şunlardır:

  • Dercum hastalığı: Bu nadir hastalık çoğunlukla kollarda, bacaklarda ve gövdede ağrılı lipomların büyümesine neden olur. Ayrıca adiposis dolorosa veya Anders sendromu olarak da adlandırılır.
  • Gardner sendromu: Familyal (Ailesel) Adenomatöz Polipozis adı verilen bir bozukluğun şekli olan Gardner sendromu, lipomlara ve bir dizi sağlık sorununa neden olur.
  • Kalıtsal multiple lipomatozis:
  • Madelung hastalığı: Bu durum en çok aşırı alkol tüketen erkeklerde görülür. Multiple simetrik lipomatozis olarak da adlandırılan Madelung hastalığı, lipomların boyun ve omuz çevresinde büyümesine neden olur.

Lipomlar Nasıl Teşhis edilir?

Genellikle fizik muayene sırasında lipom teşhis edilebilir. Doktorunuz lipoma dokunacak ve ağrılı mı yoksa hassas mı olduğunu soracaktır. Lipomun kanser olmadığını doğrulamak için biyopsiye ihtiyacınız olabilir. Bu işlem sırasında doktorunuz lipom örneğini çıkarır ve test için patoloji laboratuarına gönderir.

Çoğu zaman lipomlar tanı konulurken kist ile karıştılabilir. Şüpheli lezyonun tanısına yardımcı olmak için ultrason, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine gerek duyulabilir. Bu görüntüleme çalışmaları doktorunuzun bunun bir kist mi yoksa bir lipom mu olduğunu belirlemesine yardımcı olur. Ayrıca lipomun yerini ve kan damarları varsa ne kadar derin olduğunu ve sinirlere veya diğer dokulara baskı yapıp yapmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Lipom Türleri Nelerdir?

Tüm lipomlar yağ dokusu içermektedir. Ancak bazı lipomlar ayrıca kan damarları veya diğer dokuları da içerebilir. Aşağıda çeşitli lipom türleri sıralanmıştır:

  • Anjiyolipom: Bu tür yağ ve kan damarlarını içerir. Anjiyolipomlar genellikle ağrılıdır.
  • Geleneksel: En yaygın tip olan geleneksel lipom beyaz yağ hücreleri içerir. Beyaz yağ hücreleri enerji depolar.
  • Fibrolipom: Yağ ve fibröz doku içerir.
  • Hibernoma: Bu tür lipom kahverengi yağ hücreleri içerir. Diğer lipomların çoğu beyaz yağ içermektedir. Kahverengi yağ hücreleri ısı üretir ve vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Miyelolipom: Bu lipomlar yağ ve kan hücrelerini üreten dokuları içerir.
  • Spindle cell: Bu lipomlardaki yağ hücreleri genişliklerinden daha uzundur.
  • Pleomorfik: Bu lipomlar çeşitli boyut ve şekillerde yağ hücrelerine sahiptir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu lipomun tedaviye ihtiyacı yoktur. Bir lipom sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuz onu cerrahi olarak çıkarabilir. Lipom çıkarma işlemleri güvenlidir ve genellikle aynı gün eve gidebilirsiniz.

Resim: Sırtta dev lipom

Lipom ameliyatına alternatif olarak doktorunuz lipomu çıkarmak için liposuction önerebilir. Doktorunuz yağ dokusunu büyümeden çıkarmak için uzun, ince bir iğne kullanır.

Lipom Önlenebilir mi?

Lipomlar (ve lipomlara neden olan birçok durum) kalıtsaldır. Ailelerden geçtiği için onları önlemek mümkün değildir. İçtiğiniz alkol miktarını sınırlayarak Madelung hastalığına (lipomların büyümesine neden olan bir durum) yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.